Evrovizije 2023 je konec je spet delam objavo, da se malo izpovem.
Za to objavo sem že razmišljal dlje časa, verjetno nekje takoj po tem, ko je Joker Out izdal pesem s katero nas bodo predstavljali, še predvsem sem bil takrat razočaran, ker so se fantje javili, da bi nas radi predstavljali na eurosongu a še takrat brez pesmi. Le ta je nastala potem v slabih 14 dneh in sem bil samo, a mi res pričakujemo s tem visoki položaj? Sicer, da ne bo pomote, saj ni komad bil tako slab, a iskreno na srce, nek vrhunec pa tudi ni bil. Sicer sem bil mnenja, da je zadost dober, da nas popelje v finale, že sama karizma banda še predvsem pa njihove izkušnje z live nastopi. A nikoli nisem bil mnenja, da nas lahko popeljejo kam dalje od 15 mesta. Sicer sem to na določenih objavah po raznih straneh napisal ampak mi noben ni dal prav.
Ampak konec letošnjega ranta internega izbora, bom zdaj naredil mali rant glede RTVja. In bom samo postavil iskreno vprašanje, zakaj moramo biti tako pozni in istočasno tako hitri? Torej en primer, ki sem ga na hitro našel, so najavili proti koncu oktobra, da bo EMA, v novembru so se za njo odprle prijavnice v decembru pa konec in že poteka žreb pesmi. Torej 2 slaba meseca, da potencialni izvajalec vidi objavo, najde/spiše pesem in nekaj na hitro sproducira.
In potem mi pričakujemo ne vem kake rezultate s komadom, ki je bil narejen na silo. Saj takega šova noben izvajalec ne more niti resno vzeti. Zakaj se vodilni pri RTVju že sedaj ne morejo sesti za mizo in se odločiti ali bomo sodelovali naslednje leto in mogoče še za par let naprej in ali bo potek izbor ali bodo izbral interno. Če se odločijo za izbor, že sedaj rezervirajo termine za EMO 2024, podajo razpis, ki poteka do konca leta na začetku leta izberejo kandidate in jim dajo še 1.5 mesca časa da dodelajo svoje komade do izbora, ki bi lahko brez problema potekal marca. Še bolj pomebno pa bi bilo, da bi se letno takega principa držali, da bi izvajalci vedeli, da bo za 2025 potekal izbor podobno in če čutijo da njihov komad ni zadosti dober za naslednje leto bi še ga dodelali pa se mogoče za 2025 prijavili.
Z razlogom imajo države kot so Ukrajina, Švedska in Italija tako pogosto tako dobre rezultate in velik del tega je redni šov, ki je z leti samo rastel in je postal pomemben del države in si izvajalci realno želijo nastopati na njem.