Sem precej heavy VR user. Že skoraj 4 leta ga uporabljam povprečno okoli 3-5 ur na teden. Na začetku res večinoma za Beat Saber, sedaj pa tudi za kaj drugega. Vsebine in aplikacij je res veliko in vsak dan več.
Za začetek pri pogosti uporabi zelo priporočam nadgradnjo default strapa in facemaske. Večina headsetov je iz škatle precej neudobnih (npr. Quest in Pico). Potem pride tudi vprašanje dolgotrajne higiene, saj je treba headset in kontrolerje čistiti, facemask prati (torej jih rabiš več). Druga stvar je distribucija teže, običajno headset preveč pritiska na čelo, v nekaterih primerih na nos (torej rabiš ustrezen strap). Če imaš očala menjava facemaska lahko veliko pomaga, sicer priporočam, da si kupite magnetne leče ali pa malo DIY in 3d print (https://www.thingiverse.com/thing:3642004).
Na grobo bi vsebino razdelil na področja:
- igre, zabava
- (skupinsko) gledanje filmov (3d filmi v VR so super)
- 360 stopinjska doživetja (free climbs, wingsuits, mt. everest, vesolje, športne tekme, koncerti, …)
- družabne aplikacije (VRChat, Rec room, …)
- fitness oz. rekreacija (boksanje, tudi Beat Saber, FitXR, Les Mills Bodycombat, …)
- turizem, predstavitve (virtualni obisk muzeja, npr. VersaillesVR, FrameVR https://learn.framevr.io/)
- umetnost (npr. OpenBrush)
- delo v VR, namesto zaslona uporabljaš VR kot zaslon (kar zaenkrat obstaja tudi meni še ni čisto tam ampak z novejšimi, lažjimi headseti z višjimi resolucijami bo kmalu)
Verjetno sem še kaj pozabil, toliko iz glave 🙂
Tudi MR (mixed reality) aplikacije počasi prihajajo in so zelo zanimive. Ena stvar, ki me je navdušila v zadnjem času je bilo tole “shranjevanje spominov” (totalen Black mirror moment) ampak vseeno:
Glede izbire headsetov je Quest 2 trenutno cenovno in po funkcionalnostih še najboljši headset. Je pa treba imet v mislih, da letos konec leta pride Quest 3. Potem pridejo pa posebnosti, če je tvoj glaven fokus letalske ali racing simulacije, potem bo imel Quest 2 premajhen FOV (field of view) in se mogoče splača pogledat za kakšno alternativo kot je Pimax. Če hočeš igrat PC VR igre in ti mobilnost ne pomeni veliko in želiš malo boljšo izkušnjo je tudi Valve Index kljub svoji starosti še vedno super izbira (sam bi verjetno iskal kakšnega rabljenega v garanciji). Pico je nekaj novega (kitajskega), na papirju super, predvsem software še ni najboljši, veliko ljudi se pritožuje nad udobjem, procesor je starejše generacije (enak kot v Quest 2) in je na meji zmogljivosti zaradi višje resolucije. Na trgu je še nekaj drugih izdelovalcev npr. HTC (malo zalutal) ali BigScreen Beyond vendar takoj prideš do cen nad 1k.
Če imaš PS5 in bi rad ostal znotraj Sony ekosistema je tudi PS VR 2 super zadeva, čeprav nekoliko draga in wired.
Od Oculusa/Meta bi odsvetoval karkoli starejšega, saj je podpora že mimo. Podobno se je žal zgodilo z WMR sistemom. Tudi Quest Pro večini odsvetujem, saj je bolj prototip/dev kit za XR.
Za vse, ki vas zanima več o VR imamo tudi Slovenski VR discord server, večinoma za gaming ampak zares spremljamo vse: https://discord.gg/RWu5sJpUk9