Sicer Japonci to zvrst bolj kličejo shounen, zakaj pa tako in ne preprosto akcijski animeji pa vam težko povem zakaj. Verjetno Japonci in njihovi čudni žanri. Če le ta beseda res zavzema akcijsko vsebino, naj bi ta žanr bil predvsem za mlajšo občinstvo oz. občinstvom do 18. let. In uf, kako se ne morem strinjati s to logiko, ker tudi sam, ko se že premikam proti 30, še vedno rad pogledam kak shounen anime in še kar nekaj jih imam v svojem TOP seznamu.

Sicer sem idejo za to objavo dobil od najboljših isekai animejev in sem prvo mislil poslat @BoriSe, če bi objavil na uradno stran in če želi, še vedno lahko to stori, ampak sem se sam raje odločil uporabiti ta forum, ker si želim, da se kdo pridruži pogovoru, pokritizira mojo vsebino in poda kak svoj predlog. Pa ker tudi mislim, da ni dovolj kvalitetno za glavno stran 🤣. Sam pa bom v tem postu objavil 5 men dobrih akcijskih animejev, predvsem bom v svojem postu se poskušal izogibati starim popularnim legendam in dal tudi možnost, da se predstavi tudi kaj drugačnega in novega.
Black Clover

Ko se je leta 2017 ta anime začel predvajati, si res nisem mislil, da ga bom sploh kdaj vključil v kak svoj top, a glej ga zlomka, sedaj je na mojem samem vrhu. Sicer sam začetek je skoraj nevzdržen, in to samo zaradi res nadležnega in nepomembnega tuljenja protagonista. A na srečo se med zgodbo to spremeni in postane tudi poslušljiv.
V Black Cloverju sicer spremljamo Asto, ki se je v magičnem svetu rodil brez magije. Ker je logično, da se cel svet vrti okoli nje, je naš protagonist izločenec a vseeno ima začrtan a nemogoč cilj, postati čarovniški kralj kraljestva v katerem živi. A zraven že neverjetne smole ima »brata«, ki je enostavno bil blagoslovljen. No konec koncev se tudi protagonistu nasmehne kanček sreče, ki mu le omogoči priključek v svet v katerem živi.
In kaj preprosto pri meni naredi to enega izmed boljših animejev v tej zvrsti? Protagonist kljub temu, da je na začetku skoraj ne gledljiv postane zelo všečen. Če se zgodba logično vrti okoli njega, tudi drugi liki niso izpostavljeni zaradi tega. In najboljše, dvoboji. Vsak je drugačen in nikoli ni vse po zaslugi enega lika, ampak po navadi celotne ekipe.
Shokugeki no Souma (Food Wars)

Vem, da imamo v Sloveniji zelo radi kuharske oddaje, zakaj pa tudi ne bi imeli kuharskega animeja? In če se mogoče smejite in si mislite kuhanje in akcija? Halo, niste nikoli gledali Hell’s Kitchen ali pa Masterchef? Mislim, da lahko konkretno vroče postane. In Food Wars je slednjemu tudi podoben.
Anime govori o elitni kulinarični šoli in za njihovega najslabšega učenca bi si morali v našem svetu izmisliti še višjo nagrado od Michelinove zvezdice. Ampak kaj te jaz vem, kot da sem še kdaj bil v taki restavraciji. Vseeno pa vem, da še mi nobena restavracija ni trgala oblek, kar je za te elitne jedi v tem animeju standard.
In ne nisem bil lačen, ko sem začel gledati ampak sem, pa vsekakor postal ko sem gledal in je videti, da so se moje obleke začele trgati zaradi nečesa drugega. Ampak zraven slastne hrane, ki jo gledamo je tudi veliko napetosti, tekmovanja in zabave. Le bi si želel, da ne bi bila zgodba tako predvidljiva. Ampak ok, gremo sline spuščat k naslednjemu.
Code Geass: Hangyaku no Lelouch (Code Geass: Lelouch of the Rebellion)

Uff kje naj sploh tle začnem, to je anime, ki sem ga moral vključiti in priporočam ogled, še predvsem, če ste ljubitelji strategij in vojn. In v kolikor prej omenjena nista tako močna v zgodbi, ta cveti tudi v tem.
Zgodba je postavljena v podobnem svetu našem a tehnološko bolj razvitem. Imperij, imenovan Britanija, ki predstavlja Ameriko, se je napovedal kot vojaška velesila in tako tudi napovedali vojno z Japonsko. Z zmago so jo poimenovali v cona 11. Japoncem to ni bilo všeč in so se začeli upirati proti tem tiranom. In tako se je med enim takim uporom znašel tudi naš protagonist. Ampak Lelouch, kot se glasi, je izgnan član Britanske družine in njegov glavni cilj je maščevanje, ki je postalo zelo močno izvedljivo zaradi dogodkov japonskega upora.
Code Geass je res odlična mešanica vsega. Akcije, drame, tudi malo komedije. Od prvega trenutka uspešno začne pripovedovati svojo zgodbo, nam začne predstavljati malo morje likov. Kar nekaj jih ima svojo zapleteno zgodbo. Dogodki, ki jih skoraj da nemogoče predvidevati naprej. In kot najpomembnejše protagonist, ki je preprosto »badass« in že tako dober anime, drži še 2 stopnički višje. Pa za moje pojme, Ima ta anime enega izmed najboljših zaključkov.
Jujutsu Kaisen (Sorcery Fight, JJK)

Ta je en izmed svežih, ne daleč stran od plenic. Ampak to še ne pomeni, da si ne zasluži omembe.
Ljudje enostavno obožujemo nadnaravno in od tod tudi Jujutsu Kaisen črpa svoje ideje. Kako da ne bi, s tem, da se zgodba začne s klubom o iskanju paranormalnih dejavnosti. Ampak ko je od začetka to bil nedolžen zabaven klub, se ob srečanju z nenavadnim zakletim predmetom vse spremeni. Za našega protagonista, ki bi sicer moral biti čisto normalni dijak, ampak to ni, ker ima že od začetka nečloveške fizične sposobnosti. Ampak realno nenormalni pa postane, ko pride v stik s tem zakletim predmetom.
JJK mogoče nima tako močne zgodbe ampak to popravi že odlična animacija, ki jo je anime dobil. Karakterji so tudi zelo všečni s svojo zapletenostjo in zgodbo. Vsebuje tudi odličen sistem moči. Predvsem fajn je videt, da noben ni bog že od začetka ampak je za to potrebno veliko truda in tudi taktike, kako svoje moči izkoristi na najboljši način.
Fairy Tail

Zadnja izbira je res čudna in sem celo sebe presenetil, ampak temu animeju enostavno moram posvetiti pozornost. Eh, zajebavam se, enostavno moram ga dodati, ker kljub temu da ima veliko pomanjkljivosti, na žalost razočaran konec, ima ta anime neki poseben prostor v mojem srcu.
Fairy Tail je zgodba prijateljstva in to v dobesednem smislu. Moč prijateljstva je tukaj tako močan, da lahko na dvoboju, ki ni šanse, da zmagajo, zmagajo. Ampak kljub tem pomanjkljivostim ima odličen razvoj karakterjev. Sama zgodba na čase postane temačna, ampak večinoma je vesela in je res tak šov, da te lahko spravi v dobro voljo. Ah pa glasbena spremenljiva je vrhunska.
Kaj pa vi, kater akcijski anime je pa vaš najboljši?